eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam grochówkę ugotowaną na wysokim, mięsistym żeberku wędzonym, Taka zupa jest rozgrzewająca i pożywna, w sam raz na zimne, deszczowe dni.

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

Składniki:

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

wywar

pozostałe składniki

  • 1 kg łuskanego grochu
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 garści majeranku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

przygotowanie wywaru

Grochówka Eli na wędzonym żeberku
Z żeberka, jarzyn, ziela angielskiego i liści laurowych ugotować wywar.

Żeberko opłukać i włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i dodać do żeberek.

Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.

Z wywaru wyjąć żeberko, jarzyny i ostudzić.

przygotowanie składników

Grochówka Eli na wędzonym żeberku
Oddzielone od kości mięso pokroić w kostkę.

Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli na wędzonym żeberku
Wyjęte z wywaru jarzyny pokroić w kostkę.

Wyjęte z wywaru marchewki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli na wędzonym żeberku
Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.

przygotowanie zupy

Grochówka Eli na wędzonym żeberku

Groch wsypać na durszlak i go przepłukać.

Do wrzącego wywaru dodać groch, przesmażoną cebulę i gotować aż groch będzie lekko rozgotowany.

Do zupy dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Do zupy dodać pokrojone mięso, jarzyny i majeranek.

Całość zagotować i doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego