Sposób przygotowania:
Grochówka Eli na wędzonym żeberkuprzygotowanie wywaru
Żeberko opłukać i włożyć do dużego garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i dodać do żeberek.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie.
Z wywaru wyjąć żeberko, jarzyny i ostudzić.
przygotowanie składników
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Wyjęte z wywaru marchewki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
przygotowanie zupy
Groch wsypać na durszlak i go przepłukać.
Do wrzącego wywaru dodać groch, przesmażoną cebulę i gotować aż groch będzie lekko rozgotowany.
Do zupy dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Do zupy dodać pokrojone mięso, jarzyny i majeranek.
Całość zagotować i doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego
gusia1000