Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Groszek ptysiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Groszek ptysiowy to idealny dodatek do chłodników lub kremowych zup.

Groszek ptysiowy

Składniki:

Groszek ptysiowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy
Do garnuszka włożyć masło, wlać 250ml wody, zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając ciasto chwilkę podgrzewać aż stanie się lekko przejrzyste. Następnie zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia, dodać szczyptę soli, wbijać po 1 jajku i ciągle ucierać. Gotowe ciasto włożyć do worka cukierniczego, wyciskać na przygotowaną blaszkę maleńkie porcje. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na jasnozłoty kolor.

Tagi:

groszek