szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Groszek ptysiowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowy groszek ptysiowy, idealny do kremowych zup.

Groszek ptysiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy
Do małego garnka nalewamy wody i umieszczamy w nim masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładam do miksera, wbijam stopniowo po jednym jajku i miksuje aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Takie ciasto przekładamy do szprycy, (lub tak jak u mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe kuleczki. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Groszek ptysiowy
W garnku w wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę
Groszek ptysiowy
Gotujemy ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą
Groszek ptysiowy
Ostudzoną masę przekładamy do miksera i dodajemy jajka
Groszek ptysiowy
Na papierze do pieczenia robimy małe kuleczki z ciasta