Groszkowa zupa-krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i dobry pomysł na pierwsze danie obiadu. Smaczna, zdrowa, pożywna, a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu groszkowa zupa - krem.

Groszkowa zupa-krem

Składniki:

Groszkowa zupa-krem

 

  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • 1 kg zielonego groszku
  • 1,5 l bulionu
  • 200 ml wytrawnego wermutu
  • 40 dag kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Groszkowa zupa-krem
3 Cebulę siekamy, zeszklamy na maśle. Dodajemy groszek, krótko podgrzewamy,zalewamy bulionem i wermutem, doprawiamy. Przykrywamy pokrywką, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dolewamy kremówkę, miksujemy, podgrzewamy. Każdą porcję zupy zdobimy kleksem ze śmietany wymieszanej z chrzanem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem . SMACZNEGO !