jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Groszkowo- drobiowy gulasz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Gulasz podajemy do kasz, makaronu, ziemniaków czy pieczywa. To pożywne i smaczne danie, które szybko się przygotowuje. Polecam zwłaszcza z świeżym groszkiem.

Groszkowo- drobiowy gulasz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Groszkowo- drobiowy gulasz

SKŁADNIKI

  • 300 gram zielonego groszku (u mnie świeży, ale może być mrożony),
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego,
  • olej,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • papryka w proszku,
  • 2 szklanki bulionu,
  • mały pęczek młodego koperku,
  • ok 1-2 łyżki śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

Groszkowo- drobiowy gulasz

ETAP 1

Groszkowo- drobiowy gulasz
Pokrojone pieczarki przysmażmy i doprawiamy do smaku

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2

Groszkowo- drobiowy gulasz
Pokrojoną cebule delikatnie rumienimy

Umyte i osuszone mięso kroimy kostkę. Na patelni rumienimy pokrojoną w plasterki cebulę.

ETAP 3

Groszkowo- drobiowy gulasz
Mięso dodajemyt do zrumienionej cebuli

Do zrumienionej dodajemy oprószone przyprawami mięso. Fileta smażymy do miękkości.

ETAP 4

Groszkowo- drobiowy gulasz
W dalszek kolejności dodajemy zielony groszek

Gdy mięso jest gotowe podlewamy całość bulionem i mleczkiem kokosowy. Następnie dodajemy groszek. Gulasz przykrywamy i dusimy do momentu jak groszek będzie gotowy.

ETAP 5

Groszkowo- drobiowy gulasz
Gdy groszek będzie miękkie dodajemy pieczarki

Na koniec łączymy go z przysmażonymi pieczarkami. Całość zabielamy, zagotowujemy, dodajemy pokrojony koperek i ostatecznie doprawiamy do smaku.