patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Grube frytki z sosem jogurtowo bazyliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i grube frytki z sosem jogurtowo bazyliowym. Idealne na przekąskę czy dodatek do mięsa, ryb, warzyw.

Grube frytki z sosem jogurtowo bazyliowym

Składniki:

Grube frytki z sosem jogurtowo bazyliowym

Frytki

Sos

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 lyzki posiekanej świeżej bazyli lub suszonej bazyli
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grube frytki z sosem jogurtowo bazyliowym
Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, pieprzem i wegetą. Mieszam dokładnie tak by każda frytka była odpowiednio doprawiona.

Następnie frytki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 min.

Składniki sosu łącze ze sobą. Frytki podaję z sosem.