Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gruszki duszone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać do mięs

Gruszki duszone z boczkiem

Składniki:

Gruszki duszone z boczkiem

 

  • 60 dag gruszek (półtwardych),
  • 10 dag przerośniętego boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Gruszki duszone z boczkiem
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Przetopić na niej pokrojony w kostkę boczek. Wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać gruszki. Posypać majerankiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości gruszek. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.