piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Gruszki w cieście.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne gruszki w domowym cieście

Gruszki w cieście.

Składniki:

Gruszki w cieście.

 

  • 3 gruszki
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ćwierć szklanki wody
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • szczypta soli`
  • olej do smażenia
  • 1 stołowa łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Gruszki w cieście.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy ogonki.Przekrajamy na pół , wydrążamy środek i kroimy na plasterki o średnicy pół centymetra. Do miski wsypujemy 1/2 mąki kukurydzianej dodajemy ćwierć szklanki wody , jedno jajko i szczyptę soli. Mieszamy składniki. 2 białka ubijamy w osobnej misce z cukrem pudrem i dodajemy do pierwszej miski z mąką kukurydzianą .Wszystko wymieszać . W głębokim garnku rozgrzewamy olej .Plasterki gruszek obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia. Po usmażeniu wykładamy na pergamin.