Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i szybka przystawka na ciepło, w której główną rolę gra gruszka, a towarzyszą jej słone dodatki.

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej

Składniki:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 gruszki
  • 50 g sera gorgonzola
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej

ETAP 1:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy

Gruszki myjemy, odcinamy ogonki, obieramy i kroimy na połówki. W każdej gruszce wydrążamy dołek.

ETAP 2:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej
Do wydrążonych dołków wkładamy gorgonzolę

Gorgonzolę kroimy na kawałki. Ser umieszczamy w dołkach wydrążonych w gruszkach.

ETAP 3:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej
Każdą połówkę gruszki owijamy szynką parmeńską

Każdą połówkę gruszki owijamy szynką parmeńską.

ETAP 4:

Gruszki w cieście francuskim w wersji wytrawnej
Gruszki z dodatkami owijamy kawałkami ciasta

Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów. Otulamy nimi połówki gruszek z dodatkami.
Gruszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 200 st. C.