Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1205]

Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i efektowna przekąska, np. na karnawałową imprezę. Zawartość koszyczków można oczywiście dostosować do swoich preferencji.

Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby

 

  • 200 g parmezanu
  • po garści roszponki i rukoli
  • plaster szynki parmeńskiej
  • kawałek gorgonzoli
  • kawałek gruszki
  • 10 krewetek koktajlowych
  • 5 pomidorków koktajlowych + kilka do dekoracji
  • masło
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Krewetki smażymy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.

Pomidorki kroimy na połówki. Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a gruszkę w paseczki.

Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na 4 paseczki. Zwijamy je w różyczki.

Parmezan ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Z papieru do pieczenia przy pomocy szklanki wycinamy 9 kół. Na rozgrzanej patelni układamy wycięte koła z papieru, wysypujemy na nie parmezan. Gdy ser się rozpuści zacznie brązowieć na brzegach, zdejmujemy delikatnie jego płaty z papieru i przekładamy do szklanek lub małych miseczek, formując je tak, aby przyjęły kształt koszyczków. Gdy ser odpowiednio stężeje, koszyczki wypełniamy dodstkami.

Ja do 5 koszyczków włożyłam roszponkę, krewetki i pomodorki, a do 4 rukolę, różyczki z szynki parmeńskiej, gorgonzolę i gruszkę.

Całość skorpiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem.
Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Na patelni układamy koła z papieru, wysypujemy na nie ser
Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Zanim ser stężeje, przekładamy płaty parmezanowe do miseczek
Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Gdy ser stężeje, zabieramy gotowe koszyczki z miseczek
Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Koszyczki wypełniamy farszami: ja przygotowałam koszyczki z dwoma rodzajami farszów