Sposób przygotowania:
Koszyczki parmezanowe na dwa sposoby
Krewetki smażymy na maśle, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.
Pomidorki kroimy na połówki. Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a gruszkę w paseczki.
Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na 4 paseczki. Zwijamy je w różyczki.
Parmezan ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Z papieru do pieczenia przy pomocy szklanki wycinamy 9 kół. Na rozgrzanej patelni układamy wycięte koła z papieru, wysypujemy na nie parmezan. Gdy ser się rozpuści zacznie brązowieć na brzegach, zdejmujemy delikatnie jego płaty z papieru i przekładamy do szklanek lub małych miseczek, formując je tak, aby przyjęły kształt koszyczków. Gdy ser odpowiednio stężeje, koszyczki wypełniamy dodstkami.
Ja do 5 koszyczków włożyłam roszponkę, krewetki i pomodorki, a do 4 rukolę, różyczki z szynki parmeńskiej, gorgonzolę i gruszkę.
Całość skorpiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem.
Pomidorki kroimy na połówki. Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy. Gorgonzolę kroimy w kostkę, a gruszkę w paseczki.
Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na 4 paseczki. Zwijamy je w różyczki.
Parmezan ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Z papieru do pieczenia przy pomocy szklanki wycinamy 9 kół. Na rozgrzanej patelni układamy wycięte koła z papieru, wysypujemy na nie parmezan. Gdy ser się rozpuści zacznie brązowieć na brzegach, zdejmujemy delikatnie jego płaty z papieru i przekładamy do szklanek lub małych miseczek, formując je tak, aby przyjęły kształt koszyczków. Gdy ser odpowiednio stężeje, koszyczki wypełniamy dodstkami.
Ja do 5 koszyczków włożyłam roszponkę, krewetki i pomodorki, a do 4 rukolę, różyczki z szynki parmeńskiej, gorgonzolę i gruszkę.
Całość skorpiłam oliwą i posypałam świeżo mielonym pieprzem.
zbysiowa