Sposób przygotowania:
Tarta z gruszkami w czerwonym winie
Gruszki obrać, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Do garnka wlać wino, zagotować, wsypać cukier, dodać goździki, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Włożyć połówki gruszek, gotować, od czasu do czasu je przewracając ok. 10-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru płynu, pokroić w cienkie plasterki nie docinając do końca przy ogonku.
Płatki migdałowe wsypać na patelnię, podgrzewać, cały czas je przy tym mieszając do momentu zrumienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wylepić dno i boki formę do tarty o średnicy cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190C.
Do miski wlać 50 ml mleka, dodać żółtka, cukier i mąkę, zmiksować.
Resztę mleka wlać do garnka, zagotować, dolać, cały czas przy tym mieszając mieszankę mleka z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia ok. 1 minuty. Gorący krem wylać na upieczony spód tarty, równomiernie rozsmarować.
Na wierzch ułożyć gruszki, posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.
Do garnka wlać wino, zagotować, wsypać cukier, dodać goździki, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Włożyć połówki gruszek, gotować, od czasu do czasu je przewracając ok. 10-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru płynu, pokroić w cienkie plasterki nie docinając do końca przy ogonku.
Płatki migdałowe wsypać na patelnię, podgrzewać, cały czas je przy tym mieszając do momentu zrumienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wylepić dno i boki formę do tarty o średnicy cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190C.
Do miski wlać 50 ml mleka, dodać żółtka, cukier i mąkę, zmiksować.
Resztę mleka wlać do garnka, zagotować, dolać, cały czas przy tym mieszając mieszankę mleka z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia ok. 1 minuty. Gorący krem wylać na upieczony spód tarty, równomiernie rozsmarować.
Na wierzch ułożyć gruszki, posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.
skuter5