dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tarta z gruszkami w czerwonym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjna tarta i wbrew temu co się wydaje, wcale nie taka trudna :) Na kruchym, maślanym spodzie wylany jest budyniowy krem. Gruszki ugotowałam w czerwonym winie ale można je też ugotować w syropie wody z cukrem z dodatkiem goździków, cynamonu.

Tarta z gruszkami w czerwonym winie

Składniki:

Tarta z gruszkami w czerwonym winie

gruszki

  • 2 gruszki
  • 1,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 całe goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

płatki migdałowe

  • 50 g płatków migdałowych

ciasto

  • 200 g maki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

krem

Sposób przygotowania:

Tarta z gruszkami w czerwonym winie
Gruszki obrać, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych.

Do garnka wlać wino, zagotować, wsypać cukier, dodać goździki, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać. Włożyć połówki gruszek, gotować, od czasu do czasu je przewracając ok. 10-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru płynu, pokroić w cienkie plasterki nie docinając do końca przy ogonku.

Płatki migdałowe wsypać na patelnię, podgrzewać, cały czas je przy tym mieszając do momentu zrumienienia.

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wylepić dno i boki formę do tarty o średnicy cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Piec ok. 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190C.

Do miski wlać 50 ml mleka, dodać żółtka, cukier i mąkę, zmiksować.

Resztę mleka wlać do garnka, zagotować, dolać, cały czas przy tym mieszając mieszankę mleka z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia ok. 1 minuty. Gorący krem wylać na upieczony spód tarty, równomiernie rozsmarować.

Na wierzch ułożyć gruszki, posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.