BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Drobiowy pasztet z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet, który dzisiaj polecam gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko i łatwo. A najważniejsze jest to, że smakuje zarówno dużym jak i małym domownikom.

Drobiowy pasztet z żurawiną Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Drobiowy pasztet z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Drobiowy pasztet z żurawiną
Kurczaka oczyścić, umyć, następnie włożyć do garnka, zalać wodą doprowadzić do zagotowania. Dodać obrane warzywa, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Podczas gotowania zdjąć szumowiny. Obraną, pokrojoną cebulę podsmażyć wraz z oczyszczoną wątróbką.

Gdy mięso jest miękkie wyjąć, wystudzić, oddzielić od kości, a następnie zmielić w maszynce razem z podsmażoną wątróbką.

Dodać namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę, przyprawy oraz jajka.

Dobrze wyrobić, na koniec dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.

Wyrobioną masę włożyć do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.

Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować suszoną żurawiną.
Drobiowy pasztet z żurawiną
Kurczaka oczyścić, umyć a następnie włożyć do garnka,zalać wodą i gotować z warzywami i przyprawami
Drobiowy pasztet z żurawiną
Po ugotowaniu mięso obrać od kości,przygotować do zmielenia
Drobiowy pasztet z żurawiną
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażyć razem z oczyszczoną wątróbką
Drobiowy pasztet z żurawiną
Obrane mięsooraz podsmażoną wątróbkę z cebulą zemleć w maszynce
Drobiowy pasztet z żurawiną
Do masy dodać wcześniej namoczoną lecz odciśniętą bułkę
Drobiowy pasztet z żurawiną
Dodać jajka i przyprawy
Drobiowy pasztet z żurawiną
na koniec dodać suszoną żurawinę
Drobiowy pasztet z żurawiną
Masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek
Drobiowy pasztet z żurawiną
Podawać pokrojony w plastry