Sposób przygotowania:
Drobiowy pasztet z żurawiną
Kurczaka oczyścić, umyć, następnie włożyć do garnka, zalać wodą doprowadzić do zagotowania. Dodać obrane warzywa, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Podczas gotowania zdjąć szumowiny. Obraną, pokrojoną cebulę podsmażyć wraz z oczyszczoną wątróbką.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć, wystudzić, oddzielić od kości, a następnie zmielić w maszynce razem z podsmażoną wątróbką.
Dodać namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę, przyprawy oraz jajka.
Dobrze wyrobić, na koniec dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.
Wyrobioną masę włożyć do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować suszoną żurawiną.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć, wystudzić, oddzielić od kości, a następnie zmielić w maszynce razem z podsmażoną wątróbką.
Dodać namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę, przyprawy oraz jajka.
Dobrze wyrobić, na koniec dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.
Wyrobioną masę włożyć do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować suszoną żurawiną.
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk
Akurat jestem w trakcie robienia następnej porcji tylko bez żurawiny .
Dziękuję;)