kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Gruszki w kwaskowatym syropie goździkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne gruszki świetne na deser

Gruszki w kwaskowatym syropie goździkowy

Składniki:

Gruszki w kwaskowatym syropie goździkowy

 

  • 2 kg gruszek
  • 1 szkl. cukru
  • 0,7 l wody
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • goździki (po 2 na każdy słoik)

Sposób przygotowania:

Gruszki w kwaskowatym syropie goździkowy
Gruszki obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Na koniec do wody dodajemy kwasek cytrynowy dzięki czemu poza kwaskowatym smakiem gruszki nabiorą ładny różowy kolor. Gruszki wkładamy ciasno do słoików, zalewamy zalewą i do każdego słoika wrzucamy po 2 goździki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Tagi:

gruszki owoce