Gruszki w sosie szodonowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

do najpopularniejszych należą: lukasówka, kongresówka, faworytka zwana również klapsą i komisówka.

Gruszki w sosie szodonowym

Składniki:

Gruszki w sosie szodonowym

 

  • 4 gruszki
  • 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 żółtek
  • 500 ml białego wina
  • wytrawnego

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie szodonowym
Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonek. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Gruszki skropić sokiem z cytryny. Zagotować 500 ml wody ze 100 g cukru. Włożyć gruszki, gotować 10 minut. Gdy będą szkliste, wyjąć i ostudzić. Przygotować sos: żółtka utrzeć z 200 g cukru. Naczynie z żółtkami wstawić do stojącego na małym ogniu garnka, wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Wlewać powoli wino i ubijać trzepaczką. Gdy powstanie pienista masa, zdjąć z ognia i ubijać, aż masa zgęstnieje i ostygnie. Do 4 pucharków włożyć gruszki ogonkami do góry i polać sosem