alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Gruszki z cytryną w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gruszki w syropie w zimie ale nie tylko, są świetnym dodatkiem do deserów, lodów a także do wypieku ciast.

Gruszki z cytryną w syropie

Składniki:

Gruszki z cytryną w syropie

 

  • gruszki dowolna ilość
  • cytryny
  • Zalewa:
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Gruszki z cytryną w syropie
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne.

Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować około 15-20 minut w zależności jak twarde są gruszki. 

Tagi:

owoce gruszki