Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Makaron zapiekany z gruszką miłości

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny i szybki w przygotowaniu makaron z bakłażanem, zwanym też gruszką miłości

Makaron zapiekany z gruszką miłości Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron zapiekany z gruszką miłości

 

  • 20 dag kolorowego makaronu- np. piór
  • 1 średni bakłażan
  • 50 ml śmietany 50 %
  • 1 warzywna bulionetka
  • 1 kulka mozzarelli (12,5 dag)
  • parmezan
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z gruszką miłości
Zagotowujemy wodę na maron. W tym samym czasie dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut. Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy bulionetkę. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 7 minut w temperaturze 200 stopni. Gorący makaron nakładamy na talerz, przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżej bazylii.
Makaron zapiekany z gruszką miłości
dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut. Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Makaron zapiekany z gruszką miłości
Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy bulionetkę. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy.
Makaron zapiekany z gruszką miłości
Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem.