misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gruszkowa konfitura

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do deserków i do ciasta na zimowe dni.

Gruszkowa konfitura

Składniki:

Gruszkowa konfitura

 

  • 1 kg gruszek
  • pół łyzeczki cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 kg cukru żelującego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 20 ml rumu

Sposób przygotowania:

Gruszkowa konfitura
Gruszki umyć , obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki.Miąższpokroićw kostkę, włożyć do rondla, dodać cynamon oraz skórkę z cytryny. Posypać cukrem i cukrem zelującym, przykryć i odstawić na noc.Następnie zagotować mieszając od czasu do czasu. Dodać rum , gotować jeszcze 4-5 min. Gorącą masę wkładać do słoików zakręcać.