Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Gruszkowiec po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z przepisu na szarlotkę po królewsku tylko zamiast jabłek są gruszki. Ciasto rewelacja!

Gruszkowiec po królewsku

Składniki:

Gruszkowiec po królewsku

Biszkopt

  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Masa gruszkowa

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 op. galaretki gruszkowej

Masa śmietanowa

Dekoracja

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórka kokosowe

Sposób przygotowania:

Gruszkowiec po królewsku

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier, a gdy cukier się rozpuści dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.


W misce wymieszać mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.


Do ubitej piany dodawać mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu ściąć wierzch biszkopta.

Masa gruszkowa

Gruszki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Do gorącej masy gruszkowej dodać galaretkę gruszkową i mieszać aż się rozpuści. Masę zdjąć z ognia i wystudzić. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wyłożyć ją na zimny biszkopt i wstawić do lodówki na około 30 min.

Masa śmietanowa

Śmietanę z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywną pianę. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę gruszkową i ciasto włożyć do lodówki.

Dekoracja

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i rozsmarować na sztywnej śmietanie. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.