Sposób przygotowania:
Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło , /posiekać z mąką/ szczyptę soli ,cukier i wbić żółtko. -Połączyć składniki dodając zimnej wody tyle, by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu. -Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Obrać gruszki, pokroić je w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. -Dodać cukier, imbir, rodzynki , migdały, likier i wymieszać.Odstawić.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt. -Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/ -Posmarować całość połową roztopionego masła i posypać herbatnikami. -Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce . -Końce ciasta zawinąć do środka. -Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel. -Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć. -Wierzch posmarować resztą masła. -Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.
-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt. -Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/ -Posmarować całość połową roztopionego masła i posypać herbatnikami. -Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce . -Końce ciasta zawinąć do środka. -Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel. -Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć. -Wierzch posmarować resztą masła. -Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.
zozolek
agabi22
jaNina
dora7777