SUPERPRZEPIS

Gruszkowy strudel o smaku amaretto

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Gruszkowy strudel o smaku amaretto Więcej zdjęć (5)

Pyszny,rozpływający się w ustach strudel, w którym miejsce jabłek zajęły gruszki.

Składniki:

Gruszkowy strudel o smaku amaretto

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 500 g jędrnych gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • po 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
  • 3 łyżki pokruszonych herbatników/o smaku migdałowym/
  • ok.2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło , /posiekać z mąką/ szczyptę soli ,cukier i wbić żółtko. -Połączyć składniki dodając zimnej wody tyle, by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu. -Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Obrać gruszki, pokroić je w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. -Dodać cukier, imbir, rodzynki , migdały, likier i wymieszać.Odstawić.



-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt. -Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/ -Posmarować całość połową roztopionego masła i posypać herbatnikami. -Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć owoce . -Końce ciasta zawinąć do środka. -Połówką ciasta przykryć z góry owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel. -Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mieści się w blaszce można je lekko wygiąć. -Wierzch posmarować resztą masła. -Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.
Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Gruszki pokroić w drobną kostkę i połączyć z cukrem bakaliami i likierem.
Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Zagnieść elastyczne ciasto a po schłodzeniu cieniutko rozwałkować tworzć wzdłuż jednego boku nacięcia.
Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Owoce nałożyć na środek ciasta po czym przykryć jedną połówką i paskami drugiej części.
Gruszkowy strudel o smaku amaretto
Piec ok 30-40 min i kroić po lekkim przestudzeniu.