Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Muffinki a'la grzane wino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muffinki a'la grzane wino z morelami i orzechami laskowymi

Muffinki a'la grzane wino Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki a'la grzane wino

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • pól szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki naparu (przepis poniżej)
  • 100 g rozpuszczonego masła

 

  • Napar:
  • 1 laska wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • starta skórka z 1 pomarańczy i połowy cytryny
  • szklanka wody
  • szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • pół szklanki brązowego cukru
  • sok z połowy pomarańczy

 

  • lukier:
  • 2 białka jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Muffinki a'la grzane wino
Najpierw przygotować napar. Do rondelka wlać wodę , wrzucić laskę wanilii i wydobyte z niej ziarenka, cynamon , cukier brązowy , skórki z owoców i sok z pomarańczy. Gotować aż wywar się zredukuje o połowę. Dolać wino i ponownie zredukować o połowę aż powstanie aromatyczny wywar. Wystudzić.Morele namoczyć pokroić w kosteczkę , orzechy laskowe posiekać. Suche składniki na ciasto wymieszać razem , dodać masło , mleko, jajka i pół szklanki wywaru. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać posiekane w kostkę morele i orzechy. Do formy włożyć papierowe papilotki i wypełnić ciastem na 3/4 objętości. Piec 15/20 min w temp. 180 stopni.Przygotować lukier , do białek stopniowo dosypywać cukier puder aż otrzymamy konsystencje śmietany , dodać barwnik i dowolnie udekorować wystudzone muffinki.
Muffinki a'la grzane wino
Przygotować składniki na wywar, zredukować płyn o połowę aż powstanie aromatyczny wywar.
Muffinki a'la grzane wino
Wymieszać składniki na ciasto. Do formy włożyć papierowe papilotki i wypełnić ciastem na 3/4 objętości.
Muffinki a'la grzane wino
Piec 15/20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić.