BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze choinki zrobiłam na prezent dla moich dzieci. Z tegoż samego ciasta przygotowuję również pierniki na świąteczny stół. Są bardzo smaczne, kuszą smakiem i wyglądem, a dodatek cynamonu wzbogaca ich smak.

Piernikowe choinki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piernikowe choinki

 

  • składniki:
  • mąka 500 g,
  • cukier 250 g,
  • miód płynny 4 duże łyż,
  • masło 1 łyżka,
  • żółtka 2 sztuk,
  • przyprawa korzenna 1 duża łyż.
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • jogurt grecki 1/2 szklanki,
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki,
  • jajka 2 szt.

 

  • do dekoracji - lukier biały:
  • białka jaj 2 szt.
  • cukier puder 2 szklanki,
  • sok z cytryny 1/2 szt.

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Ciasto:

W misce ucieramy masło, miód, żółtka oraz całe jajka z cukrem i przyprawami.

Do utartej masy przesiewamy mąkę z sodą ,dodajemy jogurt naturalny gęsty lub śmietanę 18 %.

Wyrabiamy ciasto do połączenia wszystkich składników.

Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, po czym wałkujemy i wykrawać foremkami gwiazdy od najmniejszej do największej.

Wykrojone gwiazdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu składamy choinki zlepiając je białym lukrem i dekorując według uznania.



Lukier;

białka 2 szt,

cukier puder około 2 szkl, (w zależności jaki chcemy uzyskać gęsty lukier),

sok z cytryny 1/2 szt,
Piernikowe choinki
W misce ucieramy masło, miód,żółtka ,całe jajka z cukrem i przyprawami
Piernikowe choinki
Do masy przesiewamy mąkę z sodą oraz dodajemy jogurt naturalny lub gęstą śmietanę
Piernikowe choinki
Wyrabiamy ciasto do połączenia wszystkich składników
Piernikowe choinki
Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki wałkujemy i wykrawamy gwiazdy
Piernikowe choinki
Pieczemy w 200 stopniach około 15 -20 minut