Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki
Ciasto:
W misce ucieramy masło, miód, żółtka oraz całe jajka z cukrem i przyprawami.
Do utartej masy przesiewamy mąkę z sodą ,dodajemy jogurt naturalny gęsty lub śmietanę 18 %.
Wyrabiamy ciasto do połączenia wszystkich składników.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, po czym wałkujemy i wykrawać foremkami gwiazdy od najmniejszej do największej.
Wykrojone gwiazdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu składamy choinki zlepiając je białym lukrem i dekorując według uznania.
Lukier;
białka 2 szt,
cukier puder około 2 szkl, (w zależności jaki chcemy uzyskać gęsty lukier),
sok z cytryny 1/2 szt,
W misce ucieramy masło, miód, żółtka oraz całe jajka z cukrem i przyprawami.
Do utartej masy przesiewamy mąkę z sodą ,dodajemy jogurt naturalny gęsty lub śmietanę 18 %.
Wyrabiamy ciasto do połączenia wszystkich składników.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, po czym wałkujemy i wykrawać foremkami gwiazdy od najmniejszej do największej.
Wykrojone gwiazdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu składamy choinki zlepiając je białym lukrem i dekorując według uznania.
Lukier;
białka 2 szt,
cukier puder około 2 szkl, (w zależności jaki chcemy uzyskać gęsty lukier),
sok z cytryny 1/2 szt,