Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Grzanki a'la caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepsze śniadanie - grzanki z pomidorami i mozzarellą.

Grzanki a'la caprese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki a'la caprese

 

 

Sposób przygotowania:

Grzanki a'la caprese
Chleb (użyłam czerstwego chleba pszennego i chleba pszennego na zakwasie żytnim) posmarować masłem (można skropić oliwą – będzie bardziej we włoskim stylu ;)). Ułożyć na macie do pieczenia. Pomidory pokroić na pół a następnie w plastry. Ułożyć na kromkach (ilość wg uznania). Kulkę mozzarelli osączyć z zalewy, pokroić w plasterki lub porwać na kawałki. Rozłożyć na kromkach z pomidorem. Posypać suszoną bazylią. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 5-7 minut. Grzanki udekorować świeżą bazylią, można oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać gorące na śniadanie lub kolację.
Grzanki a'la caprese
Etap 1Chleb (użyłam czerstwego chleba pszennego i chleba pszennego na zakwasie żytnim) posmarować masłem
Grzanki a'la caprese
Etap 2Pomidory pokroić na pół a następnie w plastry. Ułożyć na kromkach (ilość wg uznania).
Grzanki a'la caprese
Etap 3Kulkę mozzarelli osączyć z zalewy, pokroić w plasterki lub porwać na kawałki. Rozłożyć na kromkach z pomidorem.
Grzanki a'la caprese
Etap 4Posypać suszoną bazylią. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 5-7 minut.

Tagi:

chleb