BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzanki inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj proponuję grzanki trochę inne bo w cieście naleśnikowym. Grzanki takie można wykonać ze świeżych bułek jak również można wykorzystać bułki z dnia poprzedniego. Czasami jak nam zostaną to nie wiemy co z nimi zrobić oto prosty sposób.

Grzanki inaczej

Składniki:

Grzanki inaczej

 

  • kromki czerstwej bułki 8 szt,
  • mleko 2 szkl,
  • cukier 2 łyżki,

 

  • ciasto naleśnikowe;
  • mąka 2 szkl,
  • mleko 1 szkl,
  • woda mineralna 3/4 szkl,
  • jajka 2,
  • sól szczypta,

 

  • Dodatkowo;
  • masło 100 g,
  • cukier waniliowy 1 op,

Sposób przygotowania:

Grzanki inaczej
Bułkę pokroić na kromki o szerokości 1 cm.

Namoczyć w gotowanym osłodzonym mleku.

Następnie obtoczyć je w cieście naleśnikowym.

Patelnię rozgrzać, rozpuścić na niej masło i smażyć grzanki z obydwu stron na rumiano.

Usmażone grzanki ułożyć na półmisku, posypać cukrem waniliowym lub cukrem pudrem.

Podawać z dodatkiem ulubionego dżemu.

Podaję przepis na ciasto naleśnikowe, chociaż wiem że każdy ma swój ulubiony przepis.

Ciasto naleśnikowe;

Mąkę ,mleko sól i jajka zmiksować na gładkie ciasto.

Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.