Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i za razem bardzo proste danie w wykonaniu. Szparagi, jajko i grzanki. Taka propozycja może być sycącym śniadaniem lub szybkim obiadem, bo gdy szparagi nam się gotują przygotowujemy pozostałe składniki.

Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym

Składniki:

Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym

Na szparagi:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • 1 mała płaska łyżeczka cukru
  • czubryca zielona do smaku
  • masło do smażenia

Na grzanki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag sera żółtego
  • czubryca zielona według uznania

Na jajka:

Sposób przygotowania:

Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym
1. Szparagi: Szparagi płuczemy i odcinamy stwardniałe końcówki, następnie gotujemy w osolonej wodzie z cukrem, w wysokim garnku, tak, żeby końcówki lekko wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy je do miękkości przez około 10 - 15 minut pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane wyjmujemy z garnka i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szparagi do zrumienienia posypując czubrycą zieloną według uznania.

2. Grzanki: Kromki chleba smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blasze do pieczenia, z wierzchu oprószamy je czubrycą zieloną według uznania, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut do zrumienienia, na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

3. Jajka: Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, solimy i smażymy tak jak lubimy, mocno ścięte lub nie.

4. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji szparagów, jajko i dwie grzanki. Podajemy i smaczne.

Rady:

Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast czubrycy zielonej można użyć białej.