Sposób przygotowania:
Szparagi z grzankami i jajkiem sadzonym
1. Szparagi: Szparagi płuczemy i odcinamy stwardniałe końcówki, następnie gotujemy w osolonej wodzie z cukrem, w wysokim garnku, tak, żeby końcówki lekko wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy je do miękkości przez około 10 - 15 minut pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane wyjmujemy z garnka i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szparagi do zrumienienia posypując czubrycą zieloną według uznania.
2. Grzanki: Kromki chleba smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blasze do pieczenia, z wierzchu oprószamy je czubrycą zieloną według uznania, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut do zrumienienia, na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
3. Jajka: Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, solimy i smażymy tak jak lubimy, mocno ścięte lub nie.
4. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji szparagów, jajko i dwie grzanki. Podajemy i smaczne.
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast czubrycy zielonej można użyć białej.
2. Grzanki: Kromki chleba smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blasze do pieczenia, z wierzchu oprószamy je czubrycą zieloną według uznania, następnie pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut do zrumienienia, na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
3. Jajka: Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, solimy i smażymy tak jak lubimy, mocno ścięte lub nie.
4. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji szparagów, jajko i dwie grzanki. Podajemy i smaczne.
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast czubrycy zielonej można użyć białej.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)