Sposób przygotowania:
Jesienna sałatka z oscypkiemETAP 1
Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła. Upieczoną studzimy.
ETAP 2
Z jarmużu usuwamy grube łodygi
ETAP 3
Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Miękkie liście wyjmujemy z wody, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Oscypka kroimy na mniejsze części, np. w plasterki. Oliwki oraz pomidorki przekrawamy na połowę.
Przestudzony jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki sałatki : dynię, oliwki, pomidorki, oscypka i pestki.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami.
SylaUla