jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jesienna sałatka z oscypkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię, gdy na talerzu jest zdrowo i kolorowo:). Takie właśnie cechy posiadają sezonowe sałatki. Jesienią polecam połączenie jarmużu i dyni.

Jesienna sałatka z oscypkiem

Składniki:

Jesienna sałatka z oscypkiem

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Jesienna sałatka z oscypkiem

ETAP 1

Jesienna sałatka z oscypkiem
pokrojoną dynię pieczemy

Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła. Upieczoną studzimy.

ETAP 2

Jesienna sałatka z oscypkiem
jarmuż pozbawiamy grubych łodyg

Z jarmużu usuwamy grube łodygi

ETAP 3

Jesienna sałatka z oscypkiem
przygotowany jarmuż obgotowujemy

Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Miękkie liście wyjmujemy z wody, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Oscypka kroimy na mniejsze części, np. w plasterki. Oliwki oraz pomidorki przekrawamy na połowę.

Przestudzony jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe składniki sałatki : dynię, oliwki, pomidorki, oscypka i pestki.

Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami.