Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Grzanki po neapolitańsku z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne grzanki, które można podać na śniadanie lub zaserwować w formie przystawki podczas różnego rodzaju uroczystości.

Grzanki po neapolitańsku z anchois Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki po neapolitańsku z anchois

 

  • bułki 2 duże szt
  • oliwa 4-5 łyżki
  • sos sałatkowy francuski 1 opakowanie
  • anchois 1 puszka (50 gram)
  • ser żółty 100 gram
  • pomidor 1 szt
  • oregano

Sposób przygotowania:

Grzanki po neapolitańsku z anchois
Bułki kroimy na kromki o grubości około 1 centymetra i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mieszamy oliwę z sosem sałatkowym i polewamy nim kromki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 5 minut.

Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i na każdej kromce układamy ser żółty oraz kawałki anchois.

Na wierzchu układamy kawałki pomidora i oprószamy oregano. Zapiekamy przez kolejne 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Grzanki po neapolitańsku z anchois
Bułki kroimy na kromki o grubości około 1 centymetra.
Grzanki po neapolitańsku z anchois
Mieszamy oliwę z sosem sałatkowym i polewamy nim kromki.
Grzanki po neapolitańsku z anchois
Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i na każdej kromce układamy ser żółty oraz kawałki anchois.
Grzanki po neapolitańsku z anchois
Na wierzchu układamy kawałki pomidora i oprószamy oregano.