ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Grzanki z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pysznie aromatyczne grzanki z pesto i anchois

Grzanki z anchois Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki z anchois

 

  • kilka kromek chleba,bagietki lub ciabatty
  • czerwone pesto (płaska łyżka na każdą kromkę)
  • puszka filecików anchois
  • 2 spore garście tartej mozzarelli
  • bazylia, oregano
  • dodatki (opcjonalnie): czosnek i cebulki marynowane,pomidory

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z anchois
Kromki wybranego pieczywa zapiekamy w piekarniku (ok. 160 stopni) kilka minut aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z pieca kazda kromkę smarujemy porcją pesto, następnie posypujemy mozzarellą i kładziemy jeden lub dwa fileciki anchois. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut, do momentu aż ser się rozpuści. Po wyjęciu doprawiamy bazylią i oregano. Ja swoje grzanki podałam z cebulką i czosnkiem marynowanym oraz dodatkową porcją pesto i pomidorami w plastrach. Smacznego :)
Grzanki z anchois
zaczynamy od przygotowania grzanek w piecu
Grzanki z anchois
następnie smarujemy je czerwonym pesto
Grzanki z anchois
dodajemy startą mozzarellę na każdą kromkę
Grzanki z anchois
no i na koniec dodajemy najważniejsze czyli anchois