wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Grzanki z jajkiem, ziolami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealna propozycja wykorzystania nieswiezego chleba na szybkie sniadanie, rowniez dla wybrednych dzieciakow. Super smakuje z twarozkiem;).

Grzanki z jajkiem, ziolami i serem

Składniki:

Grzanki z jajkiem, ziolami i serem

 

  • kilka kromek chleba (tostowy, zwykly, czerstwy),
  • 3-4 jajka ( w zaleznosci od porcji),
  • suszone lub swieze ziola (szczypiorek, zielona pietruszka, majeranek),
  • 1/3 szklanki startego zoltego parmezanu lub innego gatunku zoltego sera
  • sol, pieprz do smaku
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Grzanki z jajkiem, ziolami i serem
Chlebek pokroic w kromki lub polkromki. Jajka rozbic w sporej misce, roztrzepac na gladki plyn, doprawic sola i pieprzem, dodac dowolne ziola i starty ser zolty. Rozgrzac patelnie z odrobina oleju, umoczyc chlebek w jajecznej masie z obydwu stron. Smazyc na oleju do uzyskania zlotego kolorku po obydwu stronach grzanek. Wyjac z oleju i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. SMACZNEGO!!! Moja rodzinka to uwielbia, robie do tego zwyczajne pomidorki z cebulka, szczypiorkiem, twarozek z rzodkiewka. Fajny pomysl na to, by nie wyrzucac starego chleba tylko wykorzystac go do prostego jedzonka:).