Sposób przygotowania:
Pilaw uzbecki
Ryż kilkakrotnie opłukałam, żeby pozbyć się skrobi, następnie zalałam zimną wodą i odstawiłam.
Mięso umyłam, osuszyłam serwetą, pokroiłam w średniej wielkości kostkę (ok 2cm). Warzywa - cebule i marchew obrałam, umyłam. Cebule pokroiłam w piórka, marchew pokroiłam w słomkę. Czosnek dobrze opłukałam, zostawiłam całe główki, nie obierałam. Kumin utarłam w moździerzu.
Do gotowania pilawu lepiej użyć głębokiego żeliwnego garnka lub naczynia z grubym dnem. W żeliwnym garnku rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso z każdej strony, dodałam pokrojoną cebulę, smażyłam chwilę, a gdy zaczęła się rumienić, dodałam marchew. Smażyłam ok 10 minut, często mieszając. Wsypałam kumin, wymieszałam.
Mięso z warzywami zalałam gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodałam resztę przypraw, posoliłam, włożyłam czosnek i papryczkę. Przykryłam i dusiłam na małym ogniu ok 30 minut. Ryż odcedziłam, wyłożyłam równą warstwą na mięso, dolałam wody, żeby ryż był cały pokryty wodą, przykryłam i gotowałam jeszcze ok 20 minut. Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku.
Gdy ryż był już prawie gotowy (al dente), garnek zdjęłam z ognia i pozostawiłam na ok 15 minut, żeby "doszedł" - żeliwny garnek długo utrzymuje ciepło, wiec ta temperatura wystarczy, żeby ryż się dogotował. Przed podaniem czosnek i papryczkę wyjęłam, pilaw wymieszałam. Do pilawu można dodać rodzynki - wtedy należy wyłożyć je na mięso przed ryżem. Pilaw posypałam pestkami granatu. Smacznego!
Mięso umyłam, osuszyłam serwetą, pokroiłam w średniej wielkości kostkę (ok 2cm). Warzywa - cebule i marchew obrałam, umyłam. Cebule pokroiłam w piórka, marchew pokroiłam w słomkę. Czosnek dobrze opłukałam, zostawiłam całe główki, nie obierałam. Kumin utarłam w moździerzu.
Do gotowania pilawu lepiej użyć głębokiego żeliwnego garnka lub naczynia z grubym dnem. W żeliwnym garnku rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso z każdej strony, dodałam pokrojoną cebulę, smażyłam chwilę, a gdy zaczęła się rumienić, dodałam marchew. Smażyłam ok 10 minut, często mieszając. Wsypałam kumin, wymieszałam.
Mięso z warzywami zalałam gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodałam resztę przypraw, posoliłam, włożyłam czosnek i papryczkę. Przykryłam i dusiłam na małym ogniu ok 30 minut. Ryż odcedziłam, wyłożyłam równą warstwą na mięso, dolałam wody, żeby ryż był cały pokryty wodą, przykryłam i gotowałam jeszcze ok 20 minut. Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku.
Gdy ryż był już prawie gotowy (al dente), garnek zdjęłam z ognia i pozostawiłam na ok 15 minut, żeby "doszedł" - żeliwny garnek długo utrzymuje ciepło, wiec ta temperatura wystarczy, żeby ryż się dogotował. Przed podaniem czosnek i papryczkę wyjęłam, pilaw wymieszałam. Do pilawu można dodać rodzynki - wtedy należy wyłożyć je na mięso przed ryżem. Pilaw posypałam pestkami granatu. Smacznego!
anhotels