mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pilaw uzbecki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pilaw to danie kuchni uzbeckiej, składające się z ryżu, warzyw i mięsa. Tradycyjnie gotowany na baraninie, ale można ugotować go także na innym mięsie. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pyszny!

Pilaw uzbecki

Składniki:

Pilaw uzbecki

 

  • 500g wieprzowiny (szynka, łopatka, karczek)
  • 400g ryżu (najlepiej brązowy, czerwony)
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 150 ml oleju
  • 2 główki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżeczka nasion kuminu
  • szczypta szafranu (lub 0,5 łyżeczki kurkumy)
  • szczypta chili
  • 1 łyżka suszonego berberysu
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie - garść rodzynków

Sposób przygotowania:

Pilaw uzbecki
Ryż kilkakrotnie opłukałam, żeby pozbyć się skrobi, następnie zalałam zimną wodą i odstawiłam.

Mięso umyłam, osuszyłam serwetą, pokroiłam w średniej wielkości kostkę (ok 2cm). Warzywa - cebule i marchew obrałam, umyłam. Cebule pokroiłam w piórka, marchew pokroiłam w słomkę. Czosnek dobrze opłukałam, zostawiłam całe główki, nie obierałam. Kumin utarłam w moździerzu.

Do gotowania pilawu lepiej użyć głębokiego żeliwnego garnka lub naczynia z grubym dnem. W żeliwnym garnku rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso z każdej strony, dodałam pokrojoną cebulę, smażyłam chwilę, a gdy zaczęła się rumienić, dodałam marchew. Smażyłam ok 10 minut, często mieszając. Wsypałam kumin, wymieszałam.

Mięso z warzywami zalałam gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodałam resztę przypraw, posoliłam, włożyłam czosnek i papryczkę. Przykryłam i dusiłam na małym ogniu ok 30 minut. Ryż odcedziłam, wyłożyłam równą warstwą na mięso, dolałam wody, żeby ryż był cały pokryty wodą, przykryłam i gotowałam jeszcze ok 20 minut. Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku.

Gdy ryż był już prawie gotowy (al dente), garnek zdjęłam z ognia i pozostawiłam na ok 15 minut, żeby "doszedł" - żeliwny garnek długo utrzymuje ciepło, wiec ta temperatura wystarczy, żeby ryż się dogotował. Przed podaniem czosnek i papryczkę wyjęłam, pilaw wymieszałam. Do pilawu można dodać rodzynki - wtedy należy wyłożyć je na mięso przed ryżem. Pilaw posypałam pestkami granatu. Smacznego!