madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowy smalczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czasami dla odmiany kiedy znudzą się nam wędliny do chlebka zajadamy się takim smalcem, Wystarczy domowy chleb oraz kiszony ogórek. Palce lizać.

Domowy smalczyk

Składniki:

Domowy smalczyk

 

  • 1/2 kg słoniny
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowy smalczyk

ETAP 1:

Domowy smalczyk
Słoninę wkładamy do garnka i topimy na małym ogniu

Słoninę mielimy i wkładamy do garnka. Topimy ja na malutkim ogniu do momentu aż uzyskamy złotobrązowe skwarki.

ETAP 2:

Domowy smalczyk
Wytopione skwarki odcedzamy na sicie od smalcu

Odcedzamy wytopione skwarki od smalcu na sicie . Pozostawiamy na sicie aby skwarki dobrze ociekły.

ETAP 3:

Domowy smalczyk
Do smalcu dodajemy obrane cebulę i czosnek

Przetopiony smalec pozostawiamy w garnku dodajemy obrane cebule oraz ząbki czosnku . Zdejmujemy smalec z ognia , kiedy lekko przestygnie dodajemy sól oraz majeranek i przelewamy do miseczek . Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia