Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Grzebyki z truskawkową konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Francuskie ciasteczka są idealną szybką słodkością, którą można przygotować w kilkanaście chwil. Na dodatek mają to do siebie że są uwielbiane przez większość moich znajomych.

Grzebyki z truskawkową konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzebyki z truskawkową konfiturą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g domowej konfitury z truskawek
  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Grzebyki z truskawkową konfiturą
Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski.Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce. Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek. Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Na macie do pieczeniaukładamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem. Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia.
Grzebyki z truskawkową konfiturą
ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół
Grzebyki z truskawkową konfiturą
smarujemy ciasto francuskie konfiturą truskawkową
Grzebyki z truskawkową konfiturą
składamy ciasto na pół i zlepiamy, nacinamy grzebyki
Grzebyki z truskawkową konfiturą
przekładamy grzebyki na matę do pieczenia i pieczemy