Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzebyki z móżdżkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne paszteciki. Można podawać same lub jako dodatek do zup czystych .

Grzebyki  z  móżdżkiem

Składniki:

Grzebyki z móżdżkiem

 

  • 60 dag móżdżku wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mrożone ciasto francuskie
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki octu

 

Sposób przygotowania:

Grzebyki z móżdżkiem
Móżdżek dokładnie wypłukać , obgotować w zakwaszonej octem wodzie, odcedzić , obrać z błonek i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyścić , drobno pokroić i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach masła. Wymieszać móżdżek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozmrozić i pokroić na 8 części. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz. Każdy kawałek ciasta złożyć na pół ( wzdłuż ) i zlepić , a następnie naciąć brzegi i pozagina ć co drugi paseczek tak by utworzył się ,, grzebień ,,. Położyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut aż będą złote.

Tagi:

ciasto