Sposób przygotowania:
Grzebyki z makiem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże oraz miód, następnie wsypujemy szczyptę soli. Dodajemy jeszcze 2 jajka, 12,5 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła oraz lekko podgrzane mleko. Wszystko to razem wyrabiamy na jednolite ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na pól i rozwałkowujemy na dwa równe prostokąty. Na jednym płacie ciasta posmarowanym rozpuszczonym masłem rozsmarowujemy gotową masę makową i przykrywamy drugim prostokątem. Połowę powstałego przekładańca także smarujemy masłem i nakładamy resztę masy makowej. Składamy na pól wzdłuż dłuższego boku i kroimy je pasy. Każdy pas nacinamy nożem z jednej strony i wyginamy tak by powstał grzebyk. Układamy na blasze i smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.