alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Grzybki leśne marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Leśne grzybki w octowej zalewie na zimę.

Grzybki leśne marynowane

Składniki:

Grzybki leśne marynowane

 

  • grzybki leśne dowolna ilość
  • liść laurowy 2 listki na słoik
  • ziele angielskie 4 kulki na słoik
  • cebula 3 plasterki na słoik
  • ocet 10 % 0,5 szk
  • sól 4 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • woda 2 l

 

Sposób przygotowania:

Grzybki leśne marynowane
Grzyby oczyścić ,małe zostawić całe a większe pokroić.Włożyć do garnka zalać wodą i gotować 3-5 min.Przelać na sitko i odcedzić. Słoik napełnić grzybami dodać liście,ziele i cebulę. Zalewa: Do wody dodać sól, cukier i zagotować.Zdjąć z pieca dodać ocet i gorącą zalewą zalać grzybki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 min.