Sposób przygotowania:
„Grzybki” na zsiadłym mleku z jabłkami
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mleko zsiadłe przelewamy do miski, dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko i mmieszamy raz jeszcze. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki (ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego ).
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy po porcjo ciasta formując małe placuszki i smażymy je po 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem, smacznego ; )
Dodajemy starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko i mmieszamy raz jeszcze. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki (ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego ).
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy po porcjo ciasta formując małe placuszki i smażymy je po 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem, smacznego ; )