motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Racuszki z jabłkami na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, szybkie racuszki z jabłkami.

Racuszki z jabłkami na kefirze

Składniki:

Racuszki z jabłkami na kefirze

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanieliowy
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami na kefirze
Mąkę należy przesiać do miski, następnie do mąki wbić jajka, wlać zsiadłe mleko (lub kefir), dodać cukier wanieliowy. Wszystkie składniki wymieszać, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany. W razie konieczności można dolać mleka lub dosypać mąki. Obrane jabłka pokroić w cienkie plastry (można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i wymieszać z przygotowanym ciastem. Na rozgrzany olej, na patelni nakładać łyżką niewielkie placuszki. Smażyć około 5 minut, z dwóch stron. Gotowe racuchy można posypać cukrem.