Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placuszki z jabłkami to smaczne śniadanie lub kolacja.

Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki

 

  • 370 ml zsiadłego mleka
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 kaki
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki
Do miski wlać zsiadłe mleko, dodać żółtka, cukry, sodę, zamieszać. Następnie wsypać mąkę, odrobinę soli, obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka i kaki, niedokładnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.
Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki
Zsiadłe mleko z żółtkami cukrem i sodą zamieszać
Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki
Wsypać mąkę i pokrojone w kosteczkę owoce
Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Puszyste placuszki z jabłkami i owocami kaki
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placuszki