BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzybowa inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj ugotowałam zupę grzybową ale nieco inaczej jak zawsze,ponieważ zamiast ziemniaków czy makaronu po prostu dodałam lane kluski czyli jajka połączone z mąką. Zupa wyszła bardzo smaczna i szybko została zjedzona.

Grzybowa inaczej

Składniki:

Grzybowa inaczej

 

  • Rosół około 2 litrów,
  • podgrzybki około 300 g,
  • cebula 1 szt,
  • jajka 3 szt,
  • mąka pszenna (tyle aby po połączeniu z jajkami masa była gęsta ale lejąca),
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • masło prawdziwe odrobina (tak około 1/2 łyżeczki ),
  • dodatkowo ;
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Grzybowa inaczej
Podgrzybki rozmroziłam, następnie podsmażyłam na maśle klarownym z obraną pokrojoną cebulą.

Podsmażone podgrzybki zalałam ugotowanym wcześniej rosołem i gotowałam około 30 minut.

Jajka wbiłam do kubka rozbełtałam widelcem, dodałam mąkę pszenną i dokładnie rozmieszałam dodając odrobinę masła.

Do gotującej zupy wolno wlewałam rozbełtane jajka cały czas mieszając.

Zmniejszyłam płomień ognia i dalej gotowałam jeszcze koło 10 minut.

Doprawiłam jeszcze do smaku przyprawą w płynie.

Gotową zupę rozlałam na talerze i podałam domownikom.