jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Grzybowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Latem, czy jesienią zachęcam wszystkich na poranne grzybobranie, a uwieńczeniem spaceru niech będzie ta zupa:).Pyszna, delikatna i szybka w przygotowaniu.

Grzybowa zupa krem

Składniki:

Grzybowa zupa krem

SKŁADNIKI:

  • 6 dorodnych leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz ziołowy do smaku,
  • Śmietana do zabielenia (około 1-2 łyżki)
  • natka pietruszki do dekoracji

GRZANKI:

  • 3-4 kromki chleba,
  • Łyżka masła,

Sposób przygotowania:

Grzybowa zupa krem

ETAP 1

Grzybowa zupa krem
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy

Pokrojoną w kostkę cebulę rumienimy na oleju.

ETAP 2

Grzybowa zupa krem
Do zrumienionej cebuli dodajemy grzyby

Dokładamy do niej pokrojone grzybki. Chwilę razem smażymy. Podlewamy wodą (około 1 litr). Gotujemy około 20 minut do miękkości. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku, zagotowujemy i delikatnie zabielamy.
Zupę porcjujemy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami.

ETAP 3

Grzybowa zupa krem
Na maśle rumienimy kostki chleba

GRZANKI: Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę chleb. Rumienimy.


Tagi:

zupa zupa krem