katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1584]

Zupa grzybowa z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykła grzybowa zupa z dodatkami. Pachnąca oczywiście grzybami z dodatkiem pulpetów i domowych grzanek z czosnkowa nutką.

Zupa grzybowa z pulpetami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa grzybowa z pulpetami

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z pulpetami
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok 10 minut, płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i pokrojona marchew, opłukaną natkę pietruszki i por. Trochę solimy.

Do mięsa dodajemy drobno pokrojona cebulę i bułkę tartą. Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu 5-8 min (można dłużej smażyć i już nie gotować).

Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Zupę można zagęścić.

Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony czosnek. Wrzucany kostki chleba i mieszamy by obtoczyć w maśle.

Obsmażamy na rumiano i dodajemy do zupy na talerzu.
Zupa grzybowa z pulpetami
Pulpety obtaczamy w bułce tartej a kromki chleba kroimy w kostkę.
Zupa grzybowa z pulpetami
Suszone grzyby przygotowujemy do zaparzenia i umycia.