Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z pulpetami
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok 10 minut, płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i pokrojona marchew, opłukaną natkę pietruszki i por. Trochę solimy.
Do mięsa dodajemy drobno pokrojona cebulę i bułkę tartą. Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu 5-8 min (można dłużej smażyć i już nie gotować).
Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Zupę można zagęścić.
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony czosnek. Wrzucany kostki chleba i mieszamy by obtoczyć w maśle.
Obsmażamy na rumiano i dodajemy do zupy na talerzu.
Do mięsa dodajemy drobno pokrojona cebulę i bułkę tartą. Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu 5-8 min (można dłużej smażyć i już nie gotować).
Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Zupę można zagęścić.
Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony czosnek. Wrzucany kostki chleba i mieszamy by obtoczyć w maśle.
Obsmażamy na rumiano i dodajemy do zupy na talerzu.