Sposób przygotowania:
Smażone rydze ze śmietanąprzygotowanie
![Smażone rydze ze śmietaną Smażone rydze ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smazone-rydze-ze-smietana-392514.jpg)
Rydzów jeśli to nie jest konieczne nie myjemy aby nie nasiąkły wodą. Staramy się je jak najdokładniej oczyścić, a następnie kroimy na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza.
smażymy
![Smażone rydze ze śmietaną Smażone rydze ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smazone-rydze-ze-smietana-392515.jpg)
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojone rydze przez ok 5-8 minut.
śmażymy
![Smażone rydze ze śmietaną Smażone rydze ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/smazone-rydze-ze-smietana-392516.jpg)
Po tym czasie wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż śmietanka nieco zgęstnieje a grzybki będą miękkie.
podanie
Tak przygotowane rydze możemy wykorzystać jako dodatek do ziemniaków czy kasz, ale ja najbardziej lubię podane samodzielnie z dodatkiem chlebka.