Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Smażone rydze ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najprostszy i najlepszy sposób na przyrządzenie świeżych rydzów. Niepowtarzalny smak. ja podaje z chlebem

Smażone rydze ze śmietaną

Składniki:

Smażone rydze ze śmietaną

wszystkie

  • 30-40 dag świeżych rydzów
  • 1-2 łyżki dobrej jakości masła
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania:

Smażone rydze ze śmietaną

przygotowanie

Smażone rydze ze śmietaną
grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze .

Rydzów jeśli to nie jest konieczne nie myjemy aby nie nasiąkły wodą. Staramy się je jak najdokładniej oczyścić, a następnie kroimy na cztery lub sześć części w zależności od szerokości kapelusza.

smażymy

Smażone rydze ze śmietaną
na rozpuszczonym masle smażymy rydze.....

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojone rydze przez ok 5-8 minut.

śmażymy

Smażone rydze ze śmietaną
do rydzów dodajemy śmietanke i dalej smazymy

Po tym czasie wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż śmietanka nieco zgęstnieje a grzybki będą miękkie.

podanie

Tak przygotowane rydze możemy wykorzystać jako dodatek do ziemniaków czy kasz, ale ja najbardziej lubię podane samodzielnie z dodatkiem chlebka.


Tagi:

rydze grzyby