Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Lubicie domowe pasztety? Mi udało podejść się po raz kolejny do pasztetu z soczewicy, którą uwielbiam.

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem

 

  • 2,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • papryka słodka i ostra mielona do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • suszona żurawina

do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości (można rozgotować), solimy do smaku. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, marchew ścieramy na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy w kosteczkę.

Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i podduszamy całość przez około 10 minut.Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy.

Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną. Pasztet pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
Ugotowane mięso z kurczaka rozdrabniamy lub blendujemy
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
ugotowaną czerwoną soczewice dodajemy do kurczaka i mieszamy
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
następnie dodajemy podduszoną marchewkę z cebulą i czosnkiem
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
powstała masę pasztetową przekładamy do foremek
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem
posypujemy całość papryką oraz żurawiną i pieczemy