Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupę grzybową bardzo lubimy, najbardziej taką przygotowaną z leśnych grzybów. Tę wzbogaciłam białą kiełbasą i botwiną.

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

Składniki:

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

 

  • 40 dkg białej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • ok. 1 kg leśnych grzybów
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 szczypty mielonego kminku
  • 1 duży pęczek botwiny (użyłam mrożonej)
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1 duża marchewka
  • ok. 1 l bulionu wieprzowego lub drobiowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka pszennej mąki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

Etap 1

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną
Ugotowana i obrana ze skórki biała kiełbasa pokrojona w plasterki.

Kiełbasę ugotować w bulionie, następnie obrać ze skórki, pokroić w plasterki.

Etap 2

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.

Etap 3

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną
Pokrojone grzyby dodane do zeszklonej cebuli i podsmażone.

Grzyby oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli, podsmażyć, dodać trochę soli i pieprzu, kminek i ziele angielskie, jeszcze chwilę podsmażać.

Etap 4

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa dodane do grzybów.

Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Botwinę posiekać. Warzywa dodać do grzybów, podsmażyć.

Etap 5

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

Dodać bulion, w którym gotowała się kiełbasa, zagotować.

Etap 6

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

Do zupy dodać plasterki kiełbasy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw (kilka minut).

Etap 7

Grzybowa z białą kiełbasą i botwiną

Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.