Sposób przygotowania:
Grzybowa z białą kiełbasą i botwinąEtap 1
Kiełbasę ugotować w bulionie, następnie obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.
Etap 3
Grzyby oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli, podsmażyć, dodać trochę soli i pieprzu, kminek i ziele angielskie, jeszcze chwilę podsmażać.
Etap 4
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Botwinę posiekać. Warzywa dodać do grzybów, podsmażyć.
Etap 5
Dodać bulion, w którym gotowała się kiełbasa, zagotować.
Etap 6
Do zupy dodać plasterki kiełbasy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw (kilka minut).
Etap 7
Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.