Sposób przygotowania:
Świąteczna zupa grzybowa z żurawiną
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i grzybki suszone gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Do kubka wkładamy żurawinę i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy 5 minut. Rozmrożone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej cebuli i całość dusimy około 8 minut. Kiedy grzyby i cebulką ładnie nam się podsmażą dodajemy je do bulionu.Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody dodajemy do bulionu, mieszamy. Żurawinę odcedzamy dodajemy do zupy. Mieszając cały czas zupę wlewamy śmietanę kremówkę, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy gorącą.