Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Świąteczna zupa grzybowa z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Część moich domowników nie przepada za tradycyjną wigiglijną zupą grzybową z suszonych grzybów, dlatego ich smak i aromat przemycam w tej cudownej zupie grzybowej z dodatkiem żurawiny, która cudownie podkreśla smak grzybów, polecam

Świąteczna zupa grzybowa z żurawiną

Składniki:

Świąteczna zupa grzybowa z żurawiną

 

  • 0,5 kg grzybów mrożonych ( u mnie mieszane )
  • 2 grzyby suszone
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz
  • Garść natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna zupa grzybowa z żurawiną
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i grzybki suszone gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Do kubka wkładamy żurawinę i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy 5 minut. Rozmrożone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej cebuli i całość dusimy około 8 minut. Kiedy grzyby i cebulką ładnie nam się podsmażą dodajemy je do bulionu.Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody dodajemy do bulionu, mieszamy. Żurawinę odcedzamy dodajemy do zupy. Mieszając cały czas zupę wlewamy śmietanę kremówkę, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy gorącą.