katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupka z grzybową nutką , dodatkiem wędliny i jajka na twardo. Dobra na świąteczne śniadanie i nie tylko.

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

 

  • zakwas 1 - 1 1/2szkl
  • wędlina ok 40 dag
  • susz grzybowy ok 1 łyżka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • liść laurowy 1 szt
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • jajka wg uznania

Sposób przygotowania:

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Do garnka wlewamy wodę(ok 2 1/2 l) i stawiamy do gotowania. Dodajemy susz grzybowy, liść laurowy i czosnek. Kiełbasę kroimy w grubsze talarki i dodajemy do zupy(można podsmażyć).

Wszystko razem gotujemy i dodajemy zakwas(wg swojego smaku) i majeranek, doprawiamy przyprawami do smaku (jeśli ktoś chce można dodać śmietanę).

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.

Nakładamy je na talerz i zalewamy gorącą zupą. 
Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Do zupy dodajemy zmielony susz grzybowy.
Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Do zupy dodajemy też pokrojoną wędlinę.
Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Można jeśli chcemy dodać trochę śmietany.
Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na talerze.
Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem
Jajka zalewamy zupą.

Tagi:

zupa okazje