Sposób przygotowania:
Chrzanowy żurek z białą kiełbasą
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Pietruszkę, selera, cebulę i czosnek wrzucić do gara w całości, marchewkę pokroić w półplasterki.
Zalać ok. 1,5 litra wody, dodać suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Po tym czasie, wrzucić kiełbaski, wlać żurek z butelki, dodać chrzan oraz majeranek i zagotować.
Następnie gotować jeszcze przez 15 min. Przyprawić pieprzem i solą. Jajka ugotować na twardo w osobnym garnku.
Na talerzu podawać obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki z gorącym żurkiem. Podawać z pieczywem.
Zalać ok. 1,5 litra wody, dodać suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Po tym czasie, wrzucić kiełbaski, wlać żurek z butelki, dodać chrzan oraz majeranek i zagotować.
Następnie gotować jeszcze przez 15 min. Przyprawić pieprzem i solą. Jajka ugotować na twardo w osobnym garnku.
Na talerzu podawać obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki z gorącym żurkiem. Podawać z pieczywem.