Sposób przygotowania:
Dyniowe placuszki z syropem klonowym i truskawkamiETAP 1:
Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz do miski, wlej do nich 50 ml ciepłego mleka, wsyp łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj, miskę przykryj czystą ściereczkę i odstaw na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować.
Do rozczynu dodaj puree z dyni, resztę cukru trzcinowego, mąkę pszenną i mleko. Wyrób gładkie ciasto za pomocą miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut aby wyrosło.
Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości ok. pół centymetra. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek wykrawaj placuszki. Na rozgrzaną patelnię wylej 1-2 łyżki oleju.
Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe nakładaj na talerz, polewaj syropem klonowym i obsyp pokrojonymi w cząstki truskawkami.
SylaUla