kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Dyniowe placuszki z syropem klonowym i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli nudzą Cię kanapki na śniadanie, jeśli masz chęć na coś pysznego to jest przepis dla Ciebie. Pyszne dyniowe placuszki obficie polane syropem klonowym to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.

Dyniowe placuszki z syropem klonowym i truskawkami

Składniki:

Dyniowe placuszki z syropem klonowym i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki z syropem klonowym i truskawkami

ETAP 1:

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz do miski, wlej do nich 50 ml ciepłego mleka, wsyp łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę mąki. Składniki wymieszaj, miskę przykryj czystą ściereczkę i odstaw na 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować.

Do rozczynu dodaj puree z dyni, resztę cukru trzcinowego, mąkę pszenną i mleko. Wyrób gładkie ciasto za pomocą miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut aby wyrosło.

Po tym czasie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości ok. pół centymetra. Za pomocą okrągłej foremki do ciastek wykrawaj placuszki. Na rozgrzaną patelnię wylej 1-2 łyżki oleju.

Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Jeszcze ciepłe nakładaj na talerz, polewaj syropem klonowym i obsyp pokrojonymi w cząstki truskawkami.