Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Żurek świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najsmaczniejszy żurek świąteczny, bo z dodatkiem gotowanych prawdziwków z dodatkiem gotowanego jajka i skwarków jest wyjątkowy.

Żurek świąteczny

Składniki:

Żurek świąteczny

 

  • gotowy wywar mięsno-warzywny 1,5 l
  • 1 słoiczek gotowego zakwasu na żurek
  • ok.3-4 dag suszonych prawdziwków (same kapelusze)
  • 10 dag słoniny bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól,pieprz ,majeranek do smaku
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

Żurek świąteczny
Prawdziwki płuczemy, zalewamy wodą (tyle aby je przykryło) i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Wywar zostawiamy, a grzybki kroimy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Słoninę drobniutko kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka i wysmażamy na małym ogniu, aż skwarki zrobią się chrupiące i dobrze rumiane.

Do wywaru mięsno-warzywnego dodajemy odcedzoną wodę z gotowania prawdziwków, dodajemy pokrojone grzyby. Wszystko zagotowujemy razem. Na gorący wywar wlewamy żur i gotujemy chwileczkę.

Czosnek obieramy, rozcieramy z dodatkiem soli, dodajemy do żurku, dajemy także chrzan.

Zabielamy żurek śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy usmażone skwarki, mieszamy.

Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.

Tagi:

zupy