Sposób przygotowania:
Żurek świąteczny
Prawdziwki płuczemy, zalewamy wodą (tyle aby je przykryło) i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Wywar zostawiamy, a grzybki kroimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Słoninę drobniutko kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka i wysmażamy na małym ogniu, aż skwarki zrobią się chrupiące i dobrze rumiane.
Do wywaru mięsno-warzywnego dodajemy odcedzoną wodę z gotowania prawdziwków, dodajemy pokrojone grzyby. Wszystko zagotowujemy razem. Na gorący wywar wlewamy żur i gotujemy chwileczkę.
Czosnek obieramy, rozcieramy z dodatkiem soli, dodajemy do żurku, dajemy także chrzan.
Zabielamy żurek śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy usmażone skwarki, mieszamy.
Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Słoninę drobniutko kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka i wysmażamy na małym ogniu, aż skwarki zrobią się chrupiące i dobrze rumiane.
Do wywaru mięsno-warzywnego dodajemy odcedzoną wodę z gotowania prawdziwków, dodajemy pokrojone grzyby. Wszystko zagotowujemy razem. Na gorący wywar wlewamy żur i gotujemy chwileczkę.
Czosnek obieramy, rozcieramy z dodatkiem soli, dodajemy do żurku, dajemy także chrzan.
Zabielamy żurek śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy usmażone skwarki, mieszamy.
Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.