Sposób przygotowania:
Pieczeń z pokrzywąETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. W ten sposób przygotowane rozkrawamy, tak by powstał gruby płat. Powstały płat mięsa nacinamy w kilku miejscach, by powstały wgłębienia. Rozkrojone mięso dokładnie nacieramy przyprawami, olejem i odkładamy na bok.
ETAP 2
Miedzy czasie listki pokrzywy zalewamy gotującą wodą. W takiej wodzie trzymamy je około 1 minuty. Po tym czasie wodę odsączamy. Pokrzywę ponownie zalewamy wodą, ale tym razem zimną (hartujemy ją). Gotowe listki dokładnie odsączamy z wody. Można delikatnie wycisnąć z niej wodę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z pokrzywą.
ETAP 3
Przygotowane nadzienie wykładamy na przyprawiony płat mięsa, starając się umieścić je w wykonanych rowkach.
ETAP 4
Następnie całość przykrywamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia mięso zwijamy jak roladkę. Aby zachowała swój kształt przewiązujemy ją dratwą. Wierzch dodatkowo posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
Gotową wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.
gusia1000