jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczeń z pokrzywą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pokrzywa doskonale smakuje w połączeniu z mięsem. Stąd też pomysł na pieczeń z pokrzywą w roli głównej. O walorach zdrowotnych tej rośliny mam nadzieję, że nie muszę przypominać, a danie gorąco polecam

Pieczeń z pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynka wieprzowa,
  • 2 litrowa miska świeżo zerwanych listków pokrzywy,
  • 8 dag sera żółtego,
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
  • Przyprawa do pieczeni,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Olej

Sposób przygotowania:

Pieczeń z pokrzywą

ETAP 1

Pieczeń z pokrzywą
rozkrojone mięso nacieramy przyprawami

Mięso myjemy i osuszamy. W ten sposób przygotowane rozkrawamy, tak by powstał gruby płat. Powstały płat mięsa nacinamy w kilku miejscach, by powstały wgłębienia. Rozkrojone mięso dokładnie nacieramy przyprawami, olejem i odkładamy na bok.

ETAP 2

Pieczeń z pokrzywą
łączymy przygotowane składniki farszu

Miedzy czasie listki pokrzywy zalewamy gotującą wodą. W takiej wodzie trzymamy je około 1 minuty. Po tym czasie wodę odsączamy. Pokrzywę ponownie zalewamy wodą, ale tym razem zimną (hartujemy ją). Gotowe listki dokładnie odsączamy z wody. Można delikatnie wycisnąć z niej wodę.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z pokrzywą.

ETAP 3

Pieczeń z pokrzywą
pokrzywowy farsz nakładamy na mięso

Przygotowane nadzienie wykładamy na przyprawiony płat mięsa, starając się umieścić je w wykonanych rowkach.

ETAP 4

Pieczeń z pokrzywą
szynkę wykładamy na farsz pokrzywowy

Następnie całość przykrywamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.

ETAP 5

Pieczeń z pokrzywą
formujemy zgrabną pieczeń

Po nałożeniu nadzienia mięso zwijamy jak roladkę. Aby zachowała swój kształt przewiązujemy ją dratwą. Wierzch dodatkowo posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
Gotową wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.