Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Grzyby w koncentracie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Apetyczne grzybki z cebulką marynowane w koncentracie pomidorowym.

Grzyby w koncentracie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grzyby w koncentracie pomidorowym

 

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 2 duże cebule
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Grzyby w koncentracie pomidorowym
Grzyby dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na kawałki. Obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku. Cebulę kroimy na drobno. Szklimy na odrobinie oleju. Następnie do cebulki dodajemy obgotowane grzyby oraz koncentrat, ocet i cukier. Dokładnie całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dusimy około 5 minut. Gotowe grzybki przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Grzyby w koncentracie pomidorowym
Grzyby dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na kawałki. Obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku.
Grzyby w koncentracie pomidorowym
Cebulę kroimy na drobno. Szklimy na odrobinie oleju. Następnie do cebulki dodajemy obgotowane grzyby oraz koncentrat, ocet i cukier.